Kaj jeste, drastično vpliva na številne vidike vašega zdravja, vključno s tveganjem za razvoj kroničnih bolezni, kot so bolezni srca, diabetes in rak. Še posebej se je pokazalo, da na razvoj raka močno vpliva vaša prehrana.
Mnoga živila vsebujejo koristne sestavine, ki lahko pomagajo v boju proti rakavim obolenjem. Obstaja tudi več študij, ki kažejo, da je lahko večji vnos nekaterih živil povezan z manjšim tveganjem za bolezen.
V tem članku vam bomo predstavili 13 živil, ki lahko zmanjšajo tveganje za nastanek raka.
-
Brokoli
Brokoli vsebuje “sulforaphane” (sulforapan), rastlinsko spojino, ki ji odlično deluje proti raku.
Testna študija je pokazala, da je sulforapan zmanjšal velikost in število celic raka dojk za do 75%. Podobno je v študiji na živalih ugotovljeno, da je zdravljenje miši s sulforaphanom pomagalo ubiti rakaste celice prostate in zmanjšati obseg tumorja za več kot 50%. Nekatere študije so tudi pokazale, da je lahko večji brokolija povezan z manjšim tveganjem za raka debelega črevesa in danke. Brokoli je torej resnično čudežna hrana, ki ima veliko mineralov in vitaminov, poleg tega pa nima veliko kalorij in ga lahko uživamo kolikor hočemo.
POVZETEK
Brokoli vsebuje sulforaphane, spojino, za katero je dokazano, da povzroča tumorsko celično smrt in zmanjšuje velikost tumorjev v preskusih na živalih. Višji vnos brokolija je povezan tudi z manjšim tveganjem za raka debelega črevesa in danke.
-
Korenje
Več raziskav je pokazalo, da je uživanje več korenja povezano z zmanjšanim tveganjem nekaterih vrst raka. Analiza je na primer preučila rezultate petih študij in ugotovila, da uživanje korenja lahko zmanjša tveganje za raka na želodcu do 26%. Druga študija je pokazala, da je večji vnos korenja povezan z 18% manjšimi možnostmi za razvoj raka na prostati.
Prav tako je študija analizirala prehrano 1.266 udeležencev z in brez pljučnega raka. Ugotovili so, da so sedanji kadilci, ki niso jedli korenja, imeli trikratne možnosti, da bodo razvili pljučnega raka, v primerjavi s tistimi, ki so jedli korenje več kot enkrat na teden.
Poskusite vključiti korenje v vašo prehrano kot zdrav prigrizek ali okusno prilogo samo nekajkrat na teden, da povečate vnos in potencialno zmanjšate tveganje za raka.
Vendar ne pozabite, da te študije kažejo samo na povezavo med uživanjem korenja in rakom, vendar ne upoštevajo drugih dejavnikov, ki lahko prav tako igrajo vlogo.
POVZETEK
Nekatere študije so pokazale povezavo med uživanjem korenja in zmanjšanim tveganjem za raka na prostati, pljučih in želodcu.
-
Fižol
Fižol ima veliko vlaknin, za katere so nekatere raziskave pokazale, da lahko ščitijo pred rakom debelega črevesa in danke.
V eni študiji so zdravniki preiskali 1.905 ljudi z anamnezo kolorektalnih tumorjev in ugotovili, da imajo tisti, ki so zaužili več kuhanega fižola, manjše tveganje za ponovitev tumorja. Študija na živalih je pokazala, da hranjenje podgan s fižolom, zmanjša razvoj raka debelega črevesa in blokira razvoj rakavih celic do 75%.
Glede na te rezultate lahko uživanje nekaj obrokov fižola vsak teden poveča vaš vnos vlaknin in pomaga zmanjšati tveganje za razvoj raka. Vendar pa so sedanje raziskave omejene le na študije na živalih, ki kažejo na povezavo, ne pa na vzročnost. Potrebnih je več študij, da se to preuči pri ljudeh.
POVZETEK
Fižol ima veliko vlaknin, ki lahko zaščitijo pred rakom debelega črevesa in danke. Študije pri ljudeh in na živalih so pokazale, da bi lahko večji vnos fižola zmanjšal tveganje za nastanek kolorektalnih tumorjev in raka debelega črevesa.
-
Jagode
Jagode imajo visoko vsebnost antocianov, rastlinskih pigmentov, ki imajo antioksidativne lastnosti in so lahko povezane z zmanjšanim tveganjem za nastanek raka. V človeški študiji je bilo 25 ljudi z rakom debelega črevesa in danke 7 dni zdravljenih z izvlečkom jagod, in ugotovljeno je bilo, da zmanjšajo rast rakavih celic za 7%.
Druga majhna študija je pacientom z ustnim rakom dala liofilizirane črne maline, preizkus pa je pokazal, da se je znižala raven nekaterih markerjev, povezanih z napredovanjem raka.
Študija na živalih je pokazala, da je podganam, ki so uživale liofilizirane črne maline, zmanjšana incidenca ezofagealnega tumorja za do 54% , zmanjšalo pa se je število tumorjev za do 62%. Podobno je še ena študija na živalih pokazala, da je bilo pri podganjih, ki so bile hranjene z ekstraktom jagod ugotovljeno, da ta ekstrakt zavira več biomarkerjev raka.