Ustavimo TES6

Kako zmanjšati odvisnost od sladkorja?

Če uživate manj sladkorja, lahko zmanjšate tveganje za sladkorno bolezen, lažje je izgubiti težo, zmanjšanje sladkorja pa celo vodi do svetlejše, mlajše in bolj čiste kože. Ampak za večino ljudi, opustitev sladkih stvari ni enostavno – še posebej na začetku. Strokovnjak za prehrano pravi: “nikoli nisem imel ene stranke, ki ni imela neke vrste reakcije na zmanjšavanje sladkorja v prehrani”.

Sladkor je zelo močna sestavina v prehrani in v našem telesu. Na nek način sladkor deluje kot zdravilo v telesu, zato lahko izločitev sladkorja iz vaše prehrane privede do negtivnih stranskih učinkov. “Za tiste, ki so resnično odvisni od sladkorja; ti ljudje bodo občutili močne odtegnitvene simptome, ko bodo zmanjšali, ali še več, povsem izločili sladkor. To lahko pomeni, da so nerodni, razdražljivi, utrujeni ali imajo glavobole.

Torej, kakšen je najboljši način za vašo ločitev s sladkorjem? Kako obdržati sladke stvari v vaši dieti in kako zmanjšati odtegnitvene simptome?

Najboljši način je, da sladkor takoj prenehate uživati. Preprosto, ga ne uživate več. To lahko primerjamo z alkoholizmom. Zmanjševanje sladkorja je, kot bi rekli alkoholiku, naj do treznosti pride tako, da vsak dan pije manj. Ta način je popolnoma napačen, saj se pravila kršijo zelo enostavno. Če enostavno iz prehrane takoj izrežete sladkor, se zniža tveganje, da boste pojedli kakšen piškotek ali krof preveč

Strokovnjak za prehrano predlaga popolno odpravo sladkorja iz vaše prehrane za tri dni, in da, s tem misli tudi naravne sladkorje, kot so tisti v sadju in mleku, vsaj na začetku. Ti trije dnevi bodo verjetno najtežji, priznava, vendar je to minimalni čas, ki je potreben za prekinitev starih navad in vzpostavitev novih, bolj zdravih.

Jejte dobro, da se počutite dobro!

Ko se vaša običajna oskrba s sladkorjem zmanjša, se bo vaše telo verjetno uprlo, to pa se bo kazalo na vašem razpoloženju in energiji. Strokovnjak poudarja pomen prehranjevanja s kakovostno hrano, ki lahko pomaga v boju proti marsikateri bolezni in ravno to vas spodbuja, da se znebite slaščic. Bodite zadovoljni, če jeste zdravo, dajte prednost zdravi prehrani, še posebej živilom, ki imajo veliko zdravih maščob ter beljakovin.

Strokovnjak za prehrano priporoča tudi pitje vode, ki lahko pomaga pri boju proti utrujenosti in glavobolu, kar je še en stranski učinek odtegnitve od sladkorja. Uživanje veliko zelenjave in organskih beljakovin vam bo dal občutek sitosti in vaš apetit bo pod nadzorom. Da bi se izognili občutku, da ste brez energije skozi ves dan, uživajte prigrizke,ki so polni vlaknin in zdravih maščob, kot je naprimer zelena ali guacamole.

Borite se s tem, da ne zaidete na stranpot!

Medtem ko se spopadete s številnimi fizičnimi in čustvenimi stranskimi učinki življenja brez sladkorja, bo vaše telo burno odreagiralo, če se boste kar naenkrat lotili ogromne količine sladkorja. Če hrepenite po vroči čokoladi, namesto tega poskusite popiti pol litra vode. Če vam to ni dovolj, pojejte košček 90% čokolade. Samo zato, ker se trudite biti brez sladkorja, ne pomeni, da morajo biti vaši obroki popolnoma pravilni. Uporabljajte veliko zelišč in začimb ter sestavin, kot sta čebula, česen, ti vam bodo pomagali zdržati brez sladkorja, ne da bi se počutili, kot da je vaša hrana neokusna.

Druga strategija je, da steklenico napolnete z nesladkanim ledenim čajem ali hladnim pivom. Ugotovljeno je, da res hladni napitke pomagajo omejiti željo po sladkorju. Ob tem naj vas opozorimo, da so sladke pijače, kot so kokakola ali ledeni čaj (tisti, ki ga kupite v trgovini) polni sladkorja.

Po treh dneh je v redu, da začnete vključevati majhne količine živil, ki vsebujejo naravni sladkor (npr. organski med in javorjev sirup) v vašo prehrano. Toda, ko spet zaužijete sladkor, pričakujte, da bo malo drugače. Vaša meja sladkega ne bo več ista, ker je v bistvu ponovno kalibrirana. Razlog: Sladkor dejansko zmanjšuje sposobnost okusiti sladkost (zato ga potrebujemo vedno več) in kratko izogibanje prehrani polni sladkorja naredi naravno sladko hrano bolj zadovoljivo.

Strokovnjak za prehrano priporoča, da se počasi dodaja naravni sladkor, na primer dva obroka sadja (naprimer jabolko in banana) na dan, skupaj z nesladkanimi mlečnimi izdelki, kot je navaden jogurt. Če jih počasi spravite v svojo prehrano, boste olajšali odtegnitvene simptome, ki bi lahko povzročili, da bi pojedli celo čokoladno torto. Kmalu se bo vaše telo prilagodilo nižjim nivojem naravnega sladkorja – in tako ga boste uspešno detoksirali.

In tukaj je najboljša novica: za to, da bi imeli “prehrano brez sladkorja”, se vam ni treba odpovedati vašim najljubšim piškotom . Strokovnjak nam pove, da si lahko enkrat na teden privoščimo sladek obrok, ali pa kakšen nezdrav obrok, brez slabe vesti. Seveda pa je tukaj meja enkrat tedensko. Če bomo dolgoročno sladkor popolnoma omejili, smo naredili slabo stvar, saj je čokoladna torta kdaj najboljša motivacija.

Marjan Kodrič

Marjan Kodrič

Živjo, hvala za obisk na moji spletni strani, kjer si lahko prebereš veliko o zdravju, prehrani, partnerstvu, odnosih, psihologiji in podobnem.