Ustavimo TES6
Mango

8 razlogov, zakaj jesti mango

Vsi, ki si želimo živeti zdravo, vsakodnevno razmišljamo o sadju in drugih zdravih živilih. Marsikdo zna povedati samo, da je v limoni in pomaranči veliko vitamina C, kaj dosti več pa že ne. A jasno je, da so posamezne vrste sadja precej bolj bogate z določenimi vitamini in minerali kot druge.

Na tem mestu ne bomo pisali o bananah, jabolkih in drugih vrstah okusnega in zdravju koristnega sadja, pač pa se bomo usmerili zgolj na mango in raziskali, zakaj je priporočljivo seči prav po tem tropskem sadežu. Za vas imamo 8 razlogov, zakaj jesti mango.

1. Izboljša prebavo

Znano je, da živila z visoko vsebnostjo vlaknin močno izboljšajo našo prebavo. In mango vsekakor sodi mednje. Morda boste to težko verjeli, a z enim mangom boste v telo vnesli kar do 15 % vlaknin, ki jih vaše telo, črevesje in celoten prebavni sistem potrebujejo v enem dnevu.

2. Za zdravo in lepo kožo

Mango poleg vlaknin vsebuje tudi precej vitaminov in mineralov. Ko govorimo o zdravju in videzu kože, nikakor ne moremo mimo vitamina E, pa denimo C in vseh antioksidantov. Prav ti namreč močno zavirajo staranje naše kože in celicam omogočijo, da se hitreje obnovijo.

3. Za boljši imunski sistem

Vemo, kaj za imunski sistem pomeni dovolj vitamina C. A tu poleg prištejmo še vitamine E, B6 in B5, ki pošteno dvignejo obrambni zid pred virusi in mikrobi, ki bi želeli škodovati telesu. Torej, sezite po mangu še posebej v jesenskih mesecih.

4. Izboljša delovanje možganov

Mango je znan po svoji vsebnosti vitamina B6, ki skrbi tudi za optimalno delovanje živčnega sistema ter možganov. Uživanje tega sladkega sadeža s tropskim pridihom vam bo namreč močno pomagalo pri vzdrževanju in izboljšanju tako spomina kot koncentracije.

5. Uravna krvni sladkor

Kdo bi rekel, a dejstvo je, da mango poskrbi tudi za nižji nivo krvnega sladkorja. Odlična novica za sladkorne bolnike. Seveda pa je potrebno upoštevati načelo zmernosti, saj vemo, da sladkorni bolniki ne smejo pretiravati niti s sadjem. V manjših količinah pa bo to vsekakor dobrodošel obrok na vašem krožniku.

6. Pomaga pri odvečnih kilogramih

Se sprašujete, zakaj? Na začetku smo že omenili, da mango vsebuje veliko vlaknin, ki pozitivno vplivajo na prebavo. Prav dobra prebava pa je tista, ki ključno vpliva na ravnovesje vaše telesne teže. Ob tem mango vsebuje tudi veliko vode in povzroča občutek sitosti.

7. Krepi vaše srce

Da je mango dober tudi za srce, je jasno že iz tega, ko povemo, da vsebuje veliko antioksidantov, pomaga vzdrževati nivo krvnega sladkorja in idealno telesno težo. Ob tem pa dodajmo, da so različne raziskave pokazale, da uživanje manga pozitivno vpliva tudi na krvni tlak.

8. Vzdržuje spolno kondicijo

Za konec smo prihranili še eno »sladko« pozitivno lastnost tega izjemnega sadeža. Omenili smo že, da mango vsebuje vitamin E, za katerega pa vemo, da vzdržuje ravnovesje spolnih hormonov in na ta način blagodejno vpliva na libido tako moških kot žensk.

Tako, naslednjič se ob nakupovanju sadja in zelenjave vsekakor ne boste več mirno sprehodili mimo manga!

Marjan Kodrič

Marjan Kodrič

Živjo, hvala za obisk na moji spletni strani, kjer si lahko prebereš veliko o zdravju, prehrani, partnerstvu, odnosih, psihologiji in podobnem.