Ustavimo TES6
Oreščki

Zakaj jesti oreščke in koliko jih zaužiti?

Znano je, da mora biti prehrana raznovrstna in vsebovati veliko različnih hranilnih snovi, ki naše telo držijo pokonci in pri zdravju. Ko razmišljamo o vnosu vitaminov in mineralov ter beljakovin in maščob, pa se ne moremo in ne smemo izogniti oreščkom.

Gre za sadje, ki je seveda nekoliko drugačno od klasičnih jabolk, hrušk ali banan, ki vsebujejo veliko vode, a tudi nekaj sladkorja in seveda pomembne vitamine ter minerale. Oreščki nam ponujajo še veliko več, in sicer v obliki zdravih in telesu nadvse koristnih maščob.

Zakaj je dobro jesti oreščke?

Različni oreščki imajo na naše telo in počutje izjemen vpliv. Tokrat se bomo posvetili vprašanju, zakaj jih je dobro jesti, in pokukali v njihovo jedro. Za začetek povejmo, da so odličen prigrizek za malico ali obdobja volčje lakote, saj ne vsebujejo veliko sladkorja.

Oreščki - zdrave maščobe
Oreščki vsebujejo veliko zdravih maščob, vitaminov in mineralov.

Na drugi strani se je potrebno zavedati, da vsebujejo precej maščob, a k sreči tistih dobrih za naše telo. Kljub vsemu pa z njimi ne gre pretiravati. Pri nas boste v trgovinah naleteli na različne mešanice oreščkov in tiste, ki jih lahko kupite samostojno. Gre pa največkrat za orehe, mandlje, brazilske oreščke, pistacije in lešnike.

Kaj vsebujejo?

Oreščki so eden izmed najboljših virov antioksidantov, saj vsebujejo polifenole, ki ščitijo celice, dobrodejno pa vplivajo tudi na holesterol. V oreščkih najdemo veliko vitamina E, selena in magnezija, dobro pa delujejo tudi na nivo sladkorja v krvi.

Zaradi snovi, ki jih vsebujejo, so znani po tem, da v telesu zavirajo vnetne procese, ki sicer vodijo do precej hudih bolezni. Zato boste velikokrat slišali, da so oreščki koristni v boju zoper nastanek rakavih bolezni. Ne skoparijo niti z maščobnimi kislinami omega 3 in 6, zaradi česar ugodno delujejo na našo kožo in lase.

Koliko oreščkov zaužiti?

Vsem je verjetno dobro znan trenutek, ko se lotimo grizljanja slastnih oreščkov in kar ne moremo prenehati. Ampak koliko oreščkov pojesti, da smo še na varni strani? Kot smo zapisali, oreščki vsebujejo precej zdravih maščob, ki pa so v večjih količinah lahko škodljive.

Pest oreščkov
Priporočen dnevni vnos oreščkov znaša eno pest.

Prav zato je na dan priporočljivo zaužiti za pest različnih oreščkov. Največ maščob najdemo v indijskih oreščkih, ob pretiravanju z njimi pa bomo zaužili preveč kalorij. Če bi radi zaužili karseda veliko omega 3 maščobnih kislin, sezite po orehu. Četrt skodelice na dan bo povsem dovolj.

Preprečujejo nastanek bolezni

Omenili smo že, da oreščki delujejo kot antioksidanti in vzdržujejo krvni sladkor. Hkrati pa so bogat vir vlaknin, ki pomaga urejati prebavo. Ker so odlični v boju zoper nastajanje krvnih strdkov, veliko pripomorejo tudi v boju proti kapi in infarktom.

Primerni so tudi za osebe s prekomerno težo, saj pomagajo pri hujšanju. Uživanje oreščkov nam namreč daje občutek sitosti, zaradi česar bomo pri shujševalni kuri mnogo manj trpeli, kot bi sicer. Ob tem pa svojemu telesu zagotovimo še pomembne vitamine, minerale in druge snovi.

Ne pozabimo na arašide

Arašidi sicer sodijo med stročnice, a jih boste vedno srečevali med oreščki, tudi v različnih mešanicah, po katerih tako radi sežemo. Arašidi slovijo kot bogati z antioksidanti in so kot takšni izjemno koristni v boju zoper različna vnetja in nastanek rakavih obolenj.

Seveda pa ne gre primerjati slanih arašidov z neslanimi, zato na tem mestu povejmo, da je najbolj zdravo grizljati neslane. Prav tako pa ne gre pretiravati niti s temi, saj so bogati s kalorijami, kar ne bo najbolje vplivalo na vašo telesno težo. Pa saj vemo, najbolje je vsega po malo.

Marjan Kodrič

Marjan Kodrič

Živjo, hvala za obisk na moji spletni strani, kjer si lahko prebereš veliko o zdravju, prehrani, partnerstvu, odnosih, psihologiji in podobnem.