Ustavimo TES6

Glavni vzroki za motnje erekcije

Za erekcijo morajo sodelovati tako fizični dejavniki (mišice, živčevje, žile) kot hormoni, misli in čustva. Kadar kaj od tega ni tako, kot bi moralo biti, se pojavi motnja, ki ji pravimo motnje erekcije oziroma erektilna disfunkcija. Gre za neprijetnost, ki jo je mogoče odpraviti, če najdemo njen razlog, vendar marsikateri moški zlasti zaradi sramu precej  odlaša z obiskom zdravnika. Brez potrebe – motnje erekcije niso redkost in ne pomenijo, da je spolnega življenja konec. Tega se je potrebno zavedati, kajti če težave sprožajo sram in strah, ta dva skupaj na moškega še bolj psihično vplivata in težava se zgolj še poslabša.

Vzroki za motnje erekcije

Kateri so najpogostejši? Pravzaprav je razlogov cel kup, najpogostejši pa so fizični. Motnje erekcije lahko povzročijo težave s srcem, , ateroskleroza (slaba prehodnost žil), povišan holesterol, povišan krvni tlak, diabetes, debelost, Parkinsonova bolezen, multipla skleroza, kajenje, nekatera zdravila, alkoholizem, težave s prostato, poškodbe medenice in hrbtenjače … Fizični vzroki za motnje erekcije so torej precej resni, torej je še toliko bolj pomembno, da se  moški takoj, ko opazi težave z erekcijo, odpravi k zdravniku – tako se lahko prepreči oziroma pravočasno zazna marsikatera druga zdravstvena težava, ki bi sicer lahko vodila tudi v prezgodnjo smrt.

Kakšni pa so lahko razlogi, ki se kažejo kot psihični? Med tistimi, ki veljajo za resne zdravstvene, so depresija, anksioznost in druge psihične težave ter bolezni. Do motenj erekcije lahko vedno pride tudi zaradi preobremenjenosti in stresa, prav tako pa erekcija ni mogoča, kadar so v partnerski zvezi težave – kljub temu, da moškim običajno ne pripisujemo čustvene občutljivosti, so za erekcijo nujna pozitivna čustva in seveda privlačnost, saj brez vzburjenja pač ne gre.

Težave z erekcijo ne smejo biti tabu

Kadar moški opazi težave z erekcijo, pri tem pa ve, da jih ne povzroča nezanimanje za partnerko in da trenutno nima težav v partnerski zvezi ter ni pod stresom zaradi službe in drugih obveznosti, je najbolje, da se o tem takoj pogovori s svojim osebnim zdravnikom. O težavah celja vedno spregovoriti, preden postanejo še večje.

Marjan Kodrič

Marjan Kodrič

Živjo, hvala za obisk na moji spletni strani, kjer si lahko prebereš veliko o zdravju, prehrani, partnerstvu, odnosih, psihologiji in podobnem.