Ustavimo TES6

Ali spolna energija z leti upada?

Ste tudi vi slišali, da so moški na vrhuncu svoje spolne moči pri osemnajstih, ženske pa pri petintridesetih? Ste se kdaj vprašali, ali ni to precejšnja neumnost?

Če se strinjate, potem imate prav. Spolno poželenje se namreč ne ozira zgolj na fiziološke lastnosti telesa, in dejstvo je, da imajo fantje pri osemnajstih res najbolj pogoste in na močnejše erekcije, a to še zdaleč ne pomeni, da so dobri ljubimci, da znajo uživati v spolnosti, da se imajo pri seksu lepše, kot se bodo imeli čez deset, dvajset ali trideset let. In enako neosnovano je mnenje o spolni energiji pri ženskah – pri petintridesetih si ne želijo ljubljenja nič bolj kot pri dvajsetih!

Kaj se dogaja s spolno energijo?

Spolna energija zagotovo z leti upade, vendar lahko na upad računamo predvsem na stara leta – ko je telo že »utrujeno« in zdravje načeto, primanjkuje pa nam energije za vse opravke, ne zgolj za spolnost. Dokler smo zdravi in vitalni, pa velja, da je spolna energija odvisna predvsem od našega partnerstva. To, da ima nekdo petdeset sli šestdeset let, samo po sebi nikakor ne pomeni, da si spolnosti ne želi več – vendar pa velja, da je zanjo potrebno enako vzburjenje in enaka pozornost kot nekoč, pri čemer pa se običajno pojavi težava: partnerji se po mnogo letih skupnega življenja prenehajo truditi, da bi si bili privlačni, njihov odnos pa se iz ljubezenskega vse bolj spreminja v prijateljskega.

K temu moramo seveda dodati tudi fizične omejitve, ki jih prinaša starost. Zmanjša se vzdržljivost, gibljivost, mišična moč in podobno – a to ne pomeni, da nam do spolnosti ni. Mnoge raziskave so pokazale, da si v zreli dobi življenja marsikdo enako pogosto želi spolnosti, vendar se žal zaveda, da ta ni mogoča zaradi telesnih omejitev.

Kako ohraniti spolno energijo čim dlje?

Če sta partnerja vedno skrbela, da se med njima ohranja privlačnost, ter znala v spolnosti uživati, potem lahko za to poskrbita tudi v starejšem življenjskem obdobju. Tako kot pri vsaki drugi stvari, se je potrebno tudi pri spolnosti potruditi. Še vedno velja, da je potrebna predigra, da je potrebno poskrbeti za spolno stimulacijo z raznimi prijetnimi gestami, da je potrebno skrbeti za dražljivost …

Kdaj je spolnost najboljša?

pozabimo na začetni mit o tem, kdaj je spolna energija na višku. Poglejmo raje, kdaj je spolnost najboljša – gotovo takrat, ko smo v odnosu, ki nas izpolnjuje, in v katerem smo toliko sproščeni, da znamo zadovoljiti partnerja, on pa nas. In to vsekakor ni odvisno zgolj od let.

Marjan Kodrič

Marjan Kodrič

Živjo, hvala za obisk na moji spletni strani, kjer si lahko prebereš veliko o zdravju, prehrani, partnerstvu, odnosih, psihologiji in podobnem.