Ustavimo TES6

Presenetljiva dejstva o erekciji

Ali lahko imate erekcijo, ali pa trpite za erektilno disfunkcijo, verjetno mislite, da veste vse, kar lahko veste o penisih. Toda erektilna disfunkcija (ED) prizadene več kot 100 milijonov moških po vsem svetu, od katerih mnogi ne razumejo, kako in zakaj se to zgodi.

 1. Večina moških z erektilno disfunkcijo dejansko nima erektilne disfunkcije. Starejši moški pogosteje trpijo zaradi erektilnega nezadovoljstva kot erektilne disfunkcije. To pomeni, da je doseganje in ohranjanje erekcije postalo težje in bolj frustrirajuče kot nekoč, vendar pa je ni nemogoče doseči in tudi ohraniti za zadovoljiv spolni odnos.
 2. Penisi so krhki. Da, lahko si zlomite penis. Vendar to ni kot zlomljena kost – ampak namesto tega se krvne žile v penisu razpočijo in povzročijo boleče otekanje. Po podatkih nacionalne zdravstvene službe Združenega kraljestva se tretjina primerov zlomov penisa pripiše spolnemu odnosu, kjer je partner na vrhu.
 3. Erekcije se zgodijo zgodaj. Kot zgodaj imamo v mislih erekcijo zarodka. Moški fetusi lahko doživijo erekcije v maternici.
 4. Zdravila za erektilno disfunkcijo ne delujejo vedno. Zdravila, ki pomagajo moškim z erektilno disfunkcijo, da zopet dobijo zdravo spolno življenje, delujejo le v približno dveh tretjinah primerov. Psihologija danes poroča, da nekateri moški potrebujejo vedno večje odmerke, ki prihajajo z vse bolj intenzivnimi stranskimi učinki.
 5. Krajši penisi so zmožni boljših erekcij. Raziskave kažejo, da moški s krajšimi penisi doživljajo erekcije, ki povečajo velikost penisa za 86 odstotkov. Za daljše penise je rast večja za 47 odstotkov.
 6. Povprečna erekcija je dolga 5,6 cm. Študija iz leta 2013 je poskušala ugotoviti velikost penisa enkrat med erekcijo za vselej. Ugotovitve: Povprečni pokončni penis je večji za 5,6 cm. Podatki so prišli neposredno iz udeležencev študije, ki so se sami merili, zato je vprašanje, koliko jih je ob meritvah pretiravalo.
 7. Največja svetovna erekcija je skoraj 35 centimetrov. Za Jonaha Falcona naj bi rekli, da ima največji penis na svetu, ki je dolg več kot 30 centimetrov.
 8. Erektilna disfunkcija lahko predstavlja resno zdravstveno težavo. Včasih so spolne težave znak večjih težav z zdravjem. Po mnenju klinike Mayo lahko erektilno disfunkcijo povzročijo bolezni srca, sladkorna bolezen, Parkinsonova bolezen, multipla skleroza, visok holesterol in več. Več o zdravilih za ED si preberite tukaj.
 9. Za orgazem niso potrebne erekcije. Da, moški, ki ne morejo doseči erekcije, imajo še vedno orgazme.
 10. Izbira življenjskega sloga vam omogoča, da ste bolj nagnjeni k erektilni disfunkciji. Alkoholizem, uživanje drog, prekomerna telesna teža, kajenje, nekatera zdravila in celo “podaljšano kolesarjenje” lahko privedejo do ED, kot pravi klinika Mayo.
 11. Moški imajo od 3 do 5 erekcij na noč. Vsako noč med spanjem penis trdo dela. Povprečen moški doživlja do pet erekcij med spanjem, od katerih vsaka traja približno 30 minut.
 12. Stres lahko poslabša erektilno disfunkcijo. ED lahko povzroči psihološki stres, psihološki stres pa lahko povzroči erektilno disfunkcijo. Ko so moški razočarani zaradi svoje nezmožnosti za opravljanje dela, lahko postane ED še težje premagati. Pogovor z zdravnikom ali spolnim terapevtom lahko pomaga.

 

Marjan Kodrič

Marjan Kodrič

Živjo, hvala za obisk na moji spletni strani, kjer si lahko prebereš veliko o zdravju, prehrani, partnerstvu, odnosih, psihologiji in podobnem.